TRANSIÇÃO ALIMENTAR EM COMUNIDADE QUILOMBOLA NO LITORAL SUL DE SÃO PAULO/BRASIL (Dietary transition in marroom community in the south coast of São Paulo/Brazil)

Autores

  • Rafael Navas Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - ESALQ/USP
  • Andrea Yumi Sugishita Kanikadan ESALQ/USP
  • Katia Maria Pacheco Santos ESALQ/USP

DOI:

https://doi.org/10.47946/rnera.v0i27.2987

Palavras-chave:

Questão Agrária, Povos Tradicionais, Segurança Alimentar

Resumo

This research aimed to evaluate the agrifood system remaining marroom community Mandira, located in Cananéia/Sao Paulo/Brazil and relate it to the productive activities of families. The survey was conducted between the years 2011 and 2013, using quali-quantitative techniques with semi-structured interviews, informal conversations, participant observation and 24 hour recall. Families who have the economic base in agriculture have increased food diversity, control of production of food consumed. In contrast, families who have the economic base for the management of marine resources are more market-dependent, with higher consumption of processed items and less diversity of items consumed. Most families presents a process feed transition, leading to more westernized diet.

 

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Biografia do Autor

  • Rafael Navas, Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" - ESALQ/USP
    Graduado em Engenharia agronômica pela FCAV-UNESP, com Mestrado pela ESALQ/USP em Ecologia Aplicada. Cursando Doutorado pela mesma Instituição e Programa. Atuo nas tematicas Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel e Povos e Comunidades Tradicionais.
  • Andrea Yumi Sugishita Kanikadan, ESALQ/USP
    Administradora, Drª Ecologia Aplicada - Professora Drª Universidade Federal do Alagoas.
  • Katia Maria Pacheco Santos, ESALQ/USP
    Engenheira agrônoma, Doutoranda Ecologia Aplicada - ESALQ/USP.

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Publicado

2015-09-02

Edição

Seção

Artigo original

Como Citar

TRANSIÇÃO ALIMENTAR EM COMUNIDADE QUILOMBOLA NO LITORAL SUL DE SÃO PAULO/BRASIL (Dietary transition in marroom community in the south coast of São Paulo/Brazil). (2015). REVISTA NERA, 27, 138-155. https://doi.org/10.47946/rnera.v0i27.2987