Invisible markets: The short food suply chains in rural settlements

Authors

DOI:

https://doi.org/10.35416/2023.9247

Keywords:

Rural settlement, Rural space, Short circuits, Consumption, Merchandise

Abstract

This article seeks to discuss definitions about the idea of short circuits of production or short food supply chains, elucidating the practices of commercialization and consumption from the local reality of rural settlements in western São Paulo state. In general, short circuits have been described in their most evident practices, as in the commercialization of traditional street markets or by public policies that seek to promote them, as in the case of institutional markets. However, there is a dynamic of less visible circulation, which takes place internally among the members of the communities analyzed here, and which reaffirms the multidimensionality and multifunctionality in rural spaces. These practices will be approached from empirical documentary research, with data on the sale of the settled rural producers and in the second moment, with semi-structured interviews determined by three distinct realities of commercialization.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Nayara da Silva Stockler, Universidade Estadual Paulista

Mestrado em Geografia pelo Programa de Pós-Graduação Acadêmico da Faculdade de Ciências e Tecnologia de Presidente Prudente (UNESP).

References

APPADURAI, A. Mercadorias e a política de valor. In: APPADURAI, A. (org.). A vida social das coisas: as mercadorias sob uma perspectiva cultural. Niterói, RJ: Editora da Universidade Federal Fluminense, 2008. p. 15-87

CACCIA BAVA, S. Circuitos Curtos de Produção e Consumo. In: BARTELT, D. D. Um Campeão Visto de Perto: Uma Análise do Modelo de Desenvolvimento Brasileiro. Rio de Janeiro: Heinrich-Böll-Stiftung, 2012. p. 178-197.

CANDIDO, A. Os Parceiros do Rio Bonito: estudo sobre o caipira paulista e a transformação dos seus meios de vida. São Paulo: Edusp, 2017.

CARMO, R. A construção sociológica do espaço rural: da oposição à apropriação. Sociologias, Porto Alegre, ano 11, n. 21, p. 252-280, jan./jun. 2009.

CARNEIRO, M. J.; MALUF, R. S. (org.) Para além da produção: multifuncionalidade e agricultura familiar. Rio de Janeiro/Brasília: Editora. Mauad/Nead, 2003.

CAZELLA, A. A.; BONNAL, P.; MALUF, R. S. Olhares disciplinares sobre território e desenvolvimento territorial. In: CAZELLA, A. A; BONNAL, P.; MALUF, R. S. (org.). Multifuncionalidade da agricultura familiar no Brasil e o enfoque da pesquisa. Rio de Janeiro: Mauad X, 2009.

CEPAL. Agricultura familiar y circuitos cortos: Nuevos esquemas de producción, comercialización y nutrición. Serie seminarios e conferencias. Santiago: Naciones Unidas. 2014.

DIAS, V. V.; RÉVILLION, J. P.; TALAMANI, E. Cadeias curtas de alimentos orgânicos: aspectos das relações de proximidade entre consumidores e agricultores no Brasil. In: GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. (org.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017. p. 241-257.

GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas In: GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. (org.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017. p. 9-24.

GRISA, C.; PORTO, S. I. Dez anos de PAA: As contribuições e os desafios para o desenvolvimento rural. In: GRISA, C.; SCHNEIDER, S. (org.) Políticas públicas de desenvolvimento rural no Brasil. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2015. p. 155-180.

HENTZ, C.; HESPANHOL, R. A. M. O Programa de Aquisição de Alimentos – PAA: a evolução de uma política pública múltipla. Geosul, Florianópolis, v. 34, n. 72, p. 415-434, maio/ago. 2019.

KOPYTOFF, I. A biografia cultural das coisas: a mercantilização como processo. In: APPADURAI, A. (org.). A vida social das coisas: as mercadorias sob uma perspectiva cultural. Niterói, RJ: Editora da Universidade Federal Fluminense, 2008. p. 89-121.

LEFEBVRE, H. A revolução urbana. Belo Horizonte: Editora UFMG, 1999.

MARSDEN, T.; BANKS, J.; BRISTOW, G. Food supply chain approaches: Explorer their roler in rural development. Sociologia Ruralis, Oxford, v. 40, n. 4, p. 424-438, 2000. Disponível em: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1467-. Acesso em: 01 nov. 2021.

MARX, K. O Capital: crítica da economia política. 2. ed. São Paulo: Nova Cultural, 1985.

ROVER, J. O.; DAROLT, M. R. Circuitos curtos de comercialização como inovação social que valoriza a agricultura familiar agroecológica. In: ROVER, J. O.; DAROLT, M. R. Circuitos curtos de comercialização, agroecologia e inovação social. Florianópolis: Estúdio Semprelo, 2021.

SABOURIN, E. Camponeses do Brasil: entre a troca mercantil e a reciprocidade. Rio de Janeiro: Garamond, 2009.

SABOURIN, E. Implicações teóricas e epistemológicas do reconhecimento da noção de multifuncionalidade da agricultura. Estudos Sociedade e Agricultura, Rio de Janeiro, v. 13, n. 162, 2005, p. 161-189.

SANTOS, M. A Natureza do Espaço: Técnica e Tempo, Razão e Emoção. 4. ed. São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo, 2006.

SANTOS, M. Técnica, Espaço, Tempo: Globalização e Meio Técnico-Científico-Informacional. 3. ed. São Paulo: Editora Hucitec, 1997.

SAQUET, M. A. O desenvolvimento numa perspectiva territorial, multidimensional e democrática. Resgate: Revista Interdisciplinar de Cultura, Campinas, SP, v. 19, n. 1, p. 5–15, 2012.

STOCKLER, N. Dinâmicas das políticas de desenvolvimento agrário e fundiário: impactos locais e dilemas de uma assistência técnica e extensão rural integrada. 2023. Dissertação (Mestrado) – Universidade Estadual, Presidente Prudente, SP, 2023.

STOCKLER, N. Fome na cidade, crise no campo: rediscutindo políticas públicas e distribuição de alimentos no estado de São Paulo. In: ENCONTRO NACIONAL DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA EM GEOGRAFIA, 14., 2021. Anais [...]. Campina Grande, PB: Realize Editora, 2021. Disponível em: https://www.editorarealize.com.br/index.php/artigo/visualizar/77751. Acesso em: 27 jun. 2023.

PLOEG, J. D. V. D. Camponeses e impérios alimentares: lutas por autonomia e sustentabilidade na era da globalização. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2008.

PLOEG, J. D. V. D. O modo de produção camponês revisitado. In: SCHNEIDER, S. (org.). A diversidade da agricultura familiar. 2. ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009. p. 15-56.

PREISS, P. V. As alianças alimentares colaborativas em uma perspectiva internacional: afetos, conhecimento incorporado e ativismo político. 2017. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2017.

Published

2023-08-14

How to Cite

DA SILVA STOCKLER, N. Invisible markets: The short food suply chains in rural settlements. Geografia em Atos (Online), Presidente Prudente, v. 7, n. 1, p. e023003, 2023. DOI: 10.35416/2023.9247. Disponível em: https://revista.fct.unesp.br/index.php/geografiaematos/article/view/9247. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos